Er zijn heel wat misvattingen over isolatie die rondwaren in de wandelgangen, zoals de isolatiefabels ontkracht op onze website laat zien. Sommige daarvan klinken best aannemelijk, maar vaak zijn ze gebaseerd op oude informatie of simpelweg niet waar. Laten we eens een paar van die fabels onder de loep nemen en kijken wat de feiten zijn.

De waarheid over folieisolatie

Veel mensen denken dat folieisolatie een soort wondermiddel is dat alle warmte vasthoudt. Maar in de praktijk blijkt dat folie alleen reflecteert en niet isoleert als er geen luchtlaag aanwezig is. Het werkt dus alleen in combinatie met andere isolatiematerialen die de warmte daadwerkelijk vasthouden. Folie kan wel een aanvulling zijn, maar het is zeker geen vervanging van goede isolatie.

Hoe effectief is echt dubbel glas?

Dubbel glas staat bekend om zijn isolerende werking. Toch denken sommige mensen dat het verschil met enkel glas niet zo groot is. Niets is minder waar! Dubbel glas kan je stookkosten aanzienlijk verlagen omdat het veel beter isoleert dan enkel glas. Ook helpt het condensvorming aan de binnenkant van je ramen te voorkomen, wat weer goed is voor het binnenklimaat van je huis.

Hoe isolatie je energierekening verlaagt

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om je energierekening te verlagen. Dat komt doordat goede isolatie ervoor zorgt dat warmte niet ontsnapt in de winter en je huis koeler blijft in de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken en gebruik je dus minder energie.

Voorbeelden van besparingen in de praktijk

Stel je voor, je woont in een typisch Nederlands rijtjeshuis. Met spouwmuurisolatie kun je al gauw honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening. En als je ook je dak en vloer laat isoleren, loopt die besparing alleen maar op. Het is een investering vooraf, maar die verdien je binnen een paar jaar terug door de lagere energiekosten.

De onverwachte voordelen van goede isolatie

Naast het verlagen van je energierekening heeft goede isolatie nog meer voordelen. Het verbetert bijvoorbeeld het wooncomfort aanzienlijk en kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf.

Geluidsdemping en meer comfort

Een goed geïsoleerd huis is niet alleen warm in de winter en koel in de zomer, maar het houdt ook ongewenste geluiden buiten. Denk hierbij aan straatlawaai of overvliegende vliegtuigen. Bovendien zorgt isolatie voor een constante temperatuur in huis, waardoor je minder last hebt van tocht en koude plekken.

Kies de juiste isolatie voor jouw huis

Het kiezen van de juiste isolatie is belangrijk voor het maximale rendement. Niet elk materiaal is geschikt voor elke situatie, en sommige materialen werken beter samen dan andere.

Materialen en methoden vergeleken

Er zijn veel verschillende materialen beschikbaar voor isolatie, zoals glaswol, steenwol, EPS-parels of PIR-platen. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende toepassingen. Laat je daarom goed adviseren door een specialist zoals Van de Bunt Isolatietechniek om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Veelgemaakte fouten bij het aanbrengen van isolatie

Het aanbrengen van isolatie lijkt misschien eenvoudig, maar er kunnen makkelijk fouten gemaakt worden die het effect ervan sterk verminderen.

Vermijd deze valkuilen

Een veelgemaakte fout is het niet goed afsluiten van naden en kieren, waardoor alsnog warmte ontsnapt. Ook het kiezen van het verkeerde materiaal voor jouw situatie kan ervoor zorgen dat de isolatie niet optimaal werkt. Zorg ervoor dat je een erkende installateur inschakelt die ervaring heeft met het materiaal van jouw keuze.